FAALİYET ALANLARI

Çorbalar

İç ısıtan bir çorbanın rahatlatıcı etkisi, çorbayı aileler için mükemmel ve popüler bir yemek seçeneği haline getirmektedir.

Tarihçe

Kökeni Sanskritçe’den gelen İngilizce çorba (soup) kelimesi, ‘iyi beslenme’ anlamı taşır ve binlerce yıllık tarihinden günümüze kadar çorbanın beslenmede ne kadar büyük önem taşıdığını sembolize eder.

Yaklaşık 10 bin yıl öncesinde çorba hazırlandığını ve içildiğini gösteren kayıtlar bulunmaktadır. Daha ileri tarihlerde, Orta Çağ’da üstünde buharı tüten, içinde et ve sebze suyunun bulunduğu bir yemekten çorba olarak söz edildiği saptanmıştır. Et ve sebzeyle birlikte pişirildiğinde, malzemelerinin sahip olduğu besin değerlerinin bütünlüğünü taşıyan çorba, o tarihlerden günümüze sağlık biliminin de kabul ettiği değerli bir besin olmuştur.

Çorbalar, içeriklerinde birden fazla sebze çeşidini barındırabildiğinden genellikle tam bir yemek olarak algılanır. Çorba bu özelliğiyle besin deposudur. Aynı zamanda iç ısıtan bir çorbanın rahatlatıcı etkisi, çorbayı aileler için mükemmel ve popüler bir yemek seçeneği haline getirmektedir.

Günümüzde ortaya çıkan ‘zamansızlık’ sorununa besleyici, lezzetli ve kaliteli çözümler getiren hazır çorbalar ise binlerce yıllık bir yemek geleneğinin devamıdır. Dünya çapında önemli bir pazara sahip olan Hazır çorba, her geçen gün tüketicilerden gelen talepler doğrultusunda geliştirilmekte ve tüketicilere birçok alternatif sunmaktadır. Hazır çorbalar geniş ürün yelpazesiyle tüketicilerin hijyenik koşullarda taze ve kaliteli malzemeler kullanılarak hazırlanan birbirinden farklı lezzetleri, güvenle tüketmelerini sağlamaktadır.

Üretim Teknolojisi

Üretimde kullanılacak hammaddeler fabrikaya gelir. Kalite kontrol sürecinde duyusal ve kalitesel onaydan geçer.

Hammaddeler üretim alanına alınır. Yüksek miktarda ve çok sık kullanılan hammaddeler, ürün reçetesindeki kullanım oranlarında otomatik sistem ile miksere alınır. Daha az miktarda kullanılan hammaddeler hassas tartımdan geçtikten sonra miksere alınır. Proses ekibinin belirlediği şartlarda (mikser hızı, karıştırma süresi, hammadde ilave edilme sırası) karıştırma işlemi yapılır. Ürün mikserde uygun şartlarda karıştırıldıktan sonra bitmiş ürünün kalite kontrolü yapılır. Kalite kontrolden geçmiş ürün hava, ışık, nem geçirmeyen ambalajlarda el değmeden paketlenir.

Sık Sorulan Sorular

Hazır çorbaların geleneksel (ev yapımı) çorbalar dan farkı nedir?


Hazır çorbalar, yüzyıllardır uygulanan, tamamıyla doğal bir koruma yöntemi olan kurutma işlemiyle üretilmektedir. Türk Gıda Kodeksi uyarınca, hiçbir koruyucu madde eklenmeden sebze, tahıl, kuru baklagil, baharatlar gibi doğal malzemelerle oluşturulan çorbalar, ev yapımı çorbalara göre çok daha kolay ve kısa bir sürede sofralarda yerini alabilmektedir.

Geleneksel yöntemlerle yapılan çorbalar yerine neden hazır çorba tercih etmeliyim?


Hazır Uygulanan geleneksel kurutma yöntemi ile Türk Gıda Kodeksi uyarınca, hiçbir koruyucu madde eklenmeden doğal malzemelerle (sebze, tahıl, kuru baklagil, baharatlar) hazırlanan çorbalar, Türk mutfağının evde hazırlanması en zor ve unutulmaya yüz tutmuş tariflerini gün ışığına çıkarıp sofralara getirerek hem zaman açısından hem de ekonomik olması açısından mutfakta büyük kolaylık sağlamak- tadır. Ev yapımı çorbalar kuşkusuz “altın standardı” temsil etmektedir. Ancak çoğu tüketici için, çorbayı geleneksel yöntemlerle evde yapmanın gerektird- iği zaman ve zahmet bugünün dünyası için çok gerçekçi değildir. Hazır çorbalar tüketicilere, mutfakta saatler harcamadan, ailelerinin seveceği lezzetli ve değişik tarifler, farklı seçenekler sunmak- tadır. Hazır çorba yapımı yaklaşık 20-25 dakika sürerken ev yapımı çorba için bu süre tarife göre 45-60 dakika arasında değişmektedir. Üstelik hazır çorbalar, mevsiminde toplanan ve özenle seçilen sebze ve baharatların kullanılması sayesinde, daha ekonomik fiyatlarla sunulmaktadır.

Hazır çorbalar nasıl üretiliyor? Hazır çorbalarda gerçek sebze mi kullanılıyor?


Glutamik asit, insan dahil her canlı organizmada bolca bulunan bir kimyasal maddedir. Monosodyumglutamat (MSG) da glutamik asidin sodyum tuzudur. Glutamat, anne sütü de dahil olmak üzere pek çok besinde doğal olarak var olmakla birlikte, özellikle peynir, süt, mantar, et, balık, domates ve çoğu sebze doğal olarak glutamat ihtiva ederler. Örneğin 100 gram anne sütünde, 229 miligram proteine bağlı gluta- mat ve 22 miligram da serbest glutamat bulunur. Vücuda alındıktan sonra gerek domatesin içinde doğal olarak bulunan glutamat, gerekse MSG ile alınan glutamat arasında hiçbir fark yoktur. Yani MSG tüketmenin domates yemekten bir farkı yoktur.

MSG’nin zararlı olmadığı, uluslararası uzmanlar tarafından da onaylanmıştır. FAO/WHO Gıda Katkı Maddeleri Uzmanlar Komitesi, MSG üzerinde yürütülen güvenirlik verilerinin hepsini incelemiş ve MSG’nin, besinlerde kullanımını herhangi bir sınırlama koymadan güvenilir bulduğunu (GRAS statüsü – generally recognized as safe) açıklamıştır. Avrupa Birliği Gıda Bilimsel Komitesi de, Gıda Katkı Maddeleri Uzmanlar Komitesi’nin bu görüşünü doğrulamıştır. Konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgiye Türk Toksikoloji Derneği web sitesi www.turktox- .org.tr’den ve www.msgnedir.com adresinden ulaşmak mümkündür.

Hazır çorbaların içeriğinde ne bulunuyor?

Hazır çorbaların içinde, çeşidine göre değişmekle beraber; geleneksel çorbalarda kullanılmakta olan taze malzemelerin yüzyıllardır uygulanan, tamamıy- la doğal bir koruma yöntemi olan kurutulması işlemiyle elde edilen malzemeler yer almaktadır.

Kurutma nerede ve hangi koşullarda gerçekleştiriliyor?


Kurutma işlemi; uygun sıcaklıkta hava sirkülasyonu ile, hijyenik koşullarda ve el değmeden kurutma fırınlarında gerçekleşmektedir. Sebze, tahıl veya kuru baklagillerin içerisindeki su aktivitesi, bozul- maya yer vermeyecek hale gelene kadar kurutma işlemi devam eder. Daha sonra öğütülerek çok küçük parçalara ayrılıp toz haline getirilen besinler yine hijyenik ortamlarda el değmeden paketlenmektedir.

İçindeki besinler önce pişirilip sonra mı paketleniyor?

“Evdeki gibi önce çorba pişiriliyor ve ardından hepsi kurutuluyor mu” demek istiyorsanız tabii ki öyle değil. Nohut, kuru fasulye ve mercimek gibi kuru baklagiller önceden ayrı ayrı pişirilir ve ayrı ayrı kurutulur. Sebzeler de ayrı ayrı yıkanır, doğranır, kurutulur ve öğütülür. Çorba cinsine göre gerekli karışım yapılarak paketlenir. Bu sayede en yüksek düzeyde hijyen sağlanmış olur.

Sebzeler kurutulurken besin değerleri kaybolmuyor mu? Yüksek ısıda vitamin vs kaybolmuyor mu?

Kurutma işleminin doğal bir sonucu olarak vitamin kayıpları gerçekleşebilmektedir. Bu kayıplar her türlü saklama yönteminde az ya da çok olabilmek- tedir. Örneğin ev koşullarında kurutulan sebzelerde de bu geçerlidir. Öte yandan malzemelerin kurut- ma süresi ve sıcaklıkları besin öğesi ve vitamin kayıplarını en az oranda tutacak şekilde düzenlenmektedir.

Sebzeleri evde kurutup saklayınca birkaç ay içinde bozulup küfleniyor. Hazır çorba nasıl uzun süre dayanıyor?


Kurutma çok hijyenik koşullarda yapılan herhangi bir kimyasal madde eklenmeden gerçekleştirilen bir işlemdir. Besinlerin içeriğindeki su aktivitesi oldukça azaltılmaktadır. Ürünlerin daha uzun süre dayanıklı kalmasını sağlamak amacıyla hava, nem ve ışığa karşı koruyan paketlerde ambalajlama işlemi yapılmaktadır. Böylelikle hazır çorba ürünleri- nin hiçbiri çevresel etkiye maruz kalmadan dayanıklılığını uzun süre koruyabilmektedir. Evde kurutulan tarhana gibi uzun süre bozulmaz, aileler- imizden gelen bu geleneğe de benzetebiliriz.

Hazır çorbalar tuz içeriyor mu?

Tabii ki evde yapılan diğer tüm yemeklerde olduğu gibi tuz içermektedir. Ancak son yıllarda tüm üye firmalarımız Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organisation-WHO) önerileri doğrultusunda tuz oranını azaltma yönünde çalışmalar yapmaktadır.

Hazır çorba malzemeleri nereden ve nasıl temin ediliyor?


Hazır çorba malzemeleri tüm ilgili mevzuata uygun üretim yapan ve devletin yetkili organları tarafından denetlenen tedarikçilerden özenle seçilerek alınmaktadır. Hammadde içeriği firmaların Ar&Ge departmanları tarafından detaylıca incelenmekte ve uygun kalite kriterleri oluşturulmaktadır. Sonrasında fabrikaya gelen her hammadde kalite departmanı tarafından kontrol edilmekte ve bu kriterlere uygunluğuna göre kabul edilmektedir.

Hazır çorbalarda koruyucu madde kullanılıyor mu?



Hayır, hazır çorbalar Türk Gıda Kodeksi uyarınca da hiçbir koruyucu madde içermez.

Koruyucu madde kullanılmıyorsa, ürünün bozulması nasıl önleniyor?



Ürünlerin tazeliğini korumak için, koruyucu madde yerine yüzyıllardır kullanılan geleneksel bir yöntem olan kurutma işlemi uygulanmaktadır. Ayrıca hava, nem ve ışığa karşı koruyan paketlerde ambalajlama işlemi yapılmaktadır. Böylelikle üretilen ürünler hiçbir çevresel etkiye maruz kalmadan dayanıklılığını sürdürebilmektedir.

Hazır çorbalarda hangi besleyici maddeler bulunur?




Geleneksel kurutma yöntemiyle hazırlanan hazır çorbalar yeterli ve dengeli beslenmenin bir parçası olarak kahvaltı da dahil her öğünde rahatlıkla tüketilebilir. Hazır çorba sindirimi kolay ve besleyi- cidir, günlük sıvı alımına katkıda bulunur ve doygun- luk hissi verir. Bazı çorbalara eklenen kuru fasulye, nohut ve mercimek gibi kuru baklagiller protein ve diyet lifi yönünden çorbaları zenginleştirmektedir. Her hazır çorba paketinin arka tarafında, paket üzerindeki tarife göre hazırlanmış çorbanın, enerji ve besin öğeleri değerleri yer almaktadır.

Hazır çorbalar kilo aldırır mı? 


Tüm yiyecekler gibi hazır çorbalar da kalori içeriğine sahiptir. Öte yandan günlük enerji ihtiyacı 2000 kcal olarak referans alındığında 1 kase hazır çorba çeşidine göre değişmekle beraber ortalama 70 kcal olup, bu da bir yetişkinin günlük enerji ihtiyacının ortalama %3.5’ine katkıda bulunur. Diğer birçok ana yemeğe kıyasla düşük kalorili bir alternatif olan hazır çorba, çeşitli malzemeleri içermesiyle beraber sulu bir yemek türü olması nedeniyle doygunluk sağlamaya yardımcı olur, böylece kilo kontrolünü destekler. Su ile pişirilmesi nedeniyle hafif ve sindirimi kolay olan hazır çorbanın düzenli tüketimi dengeli beslenmeye katkı sağlar.

Akılda Kalıcı Bilgiler

Kuru çorba:

    • Dengeli beslenme için alternatif bir gıdadır
    • Mevsiminde toplanan doğal sebzelerden tıpkı geleneksel tarhana gibi kurutma yöntemiyle hazırlanır
    • Pratik, hijyenik, ekonomiktir
    • Kilo kontrolünde yardımcıdır