Toz Tatlı Ürünleri / Üretim Teknolojisi

Toz gıda karışımları, temelde; un, şeker, nişasta, kakao, süttozu gibi ana bileşenlerin yanısıra kıvam vericiler, renklendiriciler, aromalar, dolgu maddeleri, asitlik düzenleyiciler, emülgatörler gibi gıda katkı maddeleri ile meyve parçaları, çikolata parçaları, fındık, badem gibi gıdaların karışımı sonucu oluşturulur. Ana üretim süreci bu bileşenlerin, belirli miktarlarda bir araya getirilmesi, yani karıştırılmasıdır. Kullanılacak bileşenlerin ve sonuçta eldesi amaçlanan ürüne göre, temel işlem olan karıştırmaya pek çok ön ve ara süreç eklenir.

İşletmede tüm bileşenler karışımdan önce eleme, ayıklama, mıknatıslardan geçirme gibi işlemlerle yabancı cisimlerden arındırılır. Karışım işlemi ürünün özelliğine göre farklı hız, kapasite ve özelliklerde karıştırıcılarda yapılır.

Paketleme ürünlerin fiziksel, kimyasal özelliklerine (Örn. akışkanlığına, tane yapısına, ürünün raf ömrüne vs.) ve tüketici beklentilerine göre arzulanan ambalaj yapısına uygun ambalajlama yapabilecek değişik tipteki makinelerle yapılır.

Ürünlerin özelliklerine göre taşıma, depolama ve saklanma koşulları da değişiktir.

Toz gıda karışımları, tatlı, tuzlu olarak 2 çeşide ayrılabilir. Artık neredeyse her türlü tatlıyı, tuzlu hamur işlerini, hatta turşu ve reçelleri toz gıda karışımlarıyla pratik olarak hazırlamak mümkündür. Son yıllarda üretim tekniklerinin ve gıda bileşen yelpazesinin iyice genişlemesi, üreticilerin çalışanlarının hayal gücü ve yaratıcılığıyla birleşince, toz formda üretilmesi neredeyse imkansız ürünlerin pazara sunulmasını mümkün kılmıştır.