Basında Margarin

Türkiye Trans Yağların Elimine Edilmesinde Dünyaya Örnek Oldu

Türkiye’nin başarısı sınırları aştı

Tarım ve Orman Bakanlığı’nca hazırlanan ve Türkiye’de 2021 yılından itibaren geçerli olacak yeni mevzuata göre ülkemizde gıdalarda trans yağ için, AB ülkelerinde olduğu gibi, %2 limiti kondu. Dünya trans yağın limitlerini konuşurken, Türk margarin sektörü herhangi bir yaptırım ya da regülasyon yokken 2006 yılı sonuna gelindiğinde trans yağsız üretim için gönüllü dönüşümü tamamlamıştı. Sektör trans yağ oluşumuna neden olan “kısmi hidrojenasyon” yöntemini, yaptığı Ar-Ge faaliyetleri ve yatırımlar sonucunda terk ederek ileri teknoloji üretime geçiş yaptı. Bugünkü duruma bakacak olursak; ABD’den 11, Kanada’dan 13, AB’den 14 yıl ileride olan Türkiye, Dünya Sağlık Örgütü’nün koyduğu 2023 hedefini de 16 yıl önce yakalamış durumda. Bunun hem sektör hem de ülkemiz açısından örneğine az rastlanır bir başarı hikayesi olduğuna dikkat çeken Akdağ, “Avrupa Birliği limiti henüz bu yıl koymuşken, bizim üyelerimiz bundan 12 yıl öncesinden trans yağsız üretime geçmiştir. Bu yıl hem Brüksel’de düzenlenen IMACE (Avrupa Margarin Birliği) Uzmanlar Kurulu Toplantısı’nda, hem de Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO), Dünya Gıda Günü kapsamında Elazığ’da düzenlediği uluslararası sempozyumda Türkiye’nin trans yağ başarısını anlatmaktan mutluluk duyduk. Yakında yayınlanacak yasal düzenlemeyle tüm gıda ürünleri için kabul edilebilir limitler uygulanacak ve böylelikle dünyadaki öncü konumumuzu yasal düzenlemeyle netleştireceğiz” dedi.

 

 

 

Kaynak: