Glutamik asit, insan dahil her canlı organizmada bolca bulunan bir kimyasal maddedir. Monosodyumglutamat (MSG) da glutamik asidin sodyum tuzudur. Glutamat, anne sütü de dahil olmak üzere pek çok besinde doğal olarak var olmakla birlikte, özellikle peynir, süt, mantar, et, balık, domates ve çoğu sebze doğal olarak glutamat ihtiva ederler. Örneğin 100 gram anne sütünde, 229 miligram proteine bağlı gluta- mat ve 22 miligram da serbest glutamat bulunur. Vücuda alındıktan sonra gerek domatesin içinde doğal olarak bulunan glutamat, gerekse MSG ile alınan glutamat arasında hiçbir fark yoktur. Yani MSG tüketmenin domates yemekten bir farkı yoktur.
MSG’nin zararlı olmadığı, uluslararası uzmanlar tarafından da onaylanmıştır. FAO/WHO Gıda Katkı Maddeleri Uzmanlar Komitesi, MSG üzerinde yürütülen güvenirlik verilerinin hepsini incelemiş ve MSG’nin, besinlerde kullanımını herhangi bir sınırlama koymadan güvenilir bulduğunu (GRAS statüsü – generally recognized as safe) açıklamıştır. Avrupa Birliği Gıda Bilimsel Komitesi de, Gıda Katkı Maddeleri Uzmanlar Komitesi’nin bu görüşünü doğrulamıştır. Konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgiye Türk Toksikoloji Derneği web sitesi www.turktox- .org.tr’den ve www.msgnedir.com adresinden ulaşmak mümkündür.